NOUTATI
25 Decembrie 2020

Cu ocazia Craciunului 2020, echipa asociatiei CRIPS va ureaza Sarbatori frumoase, sanatoase si inimoase! Sa fim Bine si sa facem Bine in comunitatile noastre, cu aceleasi preocupari pentru profesionalism in sectorul social si pentru voluntariat de calitate.
Craciun fericit!
Atelier CRIPS on-line
In contextul, deloc usor, al epidemiei declarate in tara si in lume, Atelierele CRIPS continua "on line". Ne dorim sa tinem legatura cu toti partenerii nostri, cu formatorii si cu profesionistii din sectorul social, pregatind si publicand pe site-ul nostru materiale de interes, adaptate perioadei prin care trecem. Si primul subiect care ne-a venit in minte este tema draga a CRIPS-ului, pe care o includem in ultimele proiecte incepand cu 2015: "Dezvoltarea Capacitatii Proprii de Actiune la nivel Personal si Colectiv", prescurtat "DCPA-PC". Va reamintim ca la inceputul verii 2017 am avut onoarea si bucuria sa-l primim la CRIPS pe reputatul profesor canadian Yann le Bosse, deschizator de drumuri in domeniul "DPA -Developement du Pouvoir d'Agir" , de la care am avut si avem foarte multe de invatat. Am organizat cu acel prilej, in data de 20 iunie 2017, o frumoasa conferinta cu tema Empowerment individual si colectiv - concept si practici in munca sociala , in colaborare cu Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala Universitatea din Bucuresti (FSAS-UB) si cu Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR).
la sediul Universitatii Bucuresti.
Asadar incepem Atelierul CRIPS on-line cu publicarea unui fragment din lucrarea "Soutenir sans prescrire" , tradus si adaptat in limba romana de echipa CRIPS. Autor: Yann Le Bosse, profesor la Departamentul Fundamente si Practici In Educație al Universitătii Laval din Quebec, Canada. Mentionam ca am selectat fragmentul refferitor la diferitele "posturi" pe care profesionistul din domeniul social (asistent social, educator specializat, alte categorii de personal care lucreaza cu persoane din grupuri vulnerabile) le poate avea in relatia cu beneficiarul. Asteptam opinii, intrebari, experiente practice pe care doriti sa le impartasiti cu noi, inspirate de materialul propus pe adresa de mail crips1@crips.ro sau pe Facebook, pe pagina CRIPS sau grupul CVR Trainer.
--->
Februarie 2020
|
Continuand preocuparile asociatiei CRIPS de a contribui la dezvoltarea resurselor umane din serviciile sociale, organizam un atelier dezbatere cu tema Formarea permanenta a personalului educativ - provocari si perspective. Activitatea face parte din programul de asigurare a sustenabilitatii proiectului EDUC-PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie - finantat in cadrul Programului RO10 Copii si tineri in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale (CORAI) - componenta COERENT - proiect pe care asociatia CRIPS l-a implementat cu succes in parteneriat cu institutia dvs in perioada 2015-2016.
|
Scopul atelierului este sa discutam nevoile de formare ale personalului din servicii pentru copii (servicii de tip rezidential si servicii de zi) in contextul actual, avand in vedere noile standarde de calitate aprobate in 2019 prin Ordin al ministrului MMJS, precum si cerintele concrete ale practicienilor, rezultate din problematica cu care se confrunta in relatia cu beneficiarii. Avem incredere ca aceste discutii vor fi o sursa de idei pentru proiecte de viitor si pentru modele de formare adaptate, pe care asociatia CRIPS se va stradui sa le puna in practica continuand traditiile de parteneriat cu DGASPC Sector 1.
Incepem astfel o serie de activitati sub egida Atelier CRIPS, urmand sa publicam pe site informatii si materiale relevante.
Ianuarie 2020
Prima luna a anului 2020 a fost pentru echipa CRIPS un prilej excelent de a colabora cu DGASPC Ialomita, DGASPC Arad, DGASPC Buzau si DGASPC Mures la elaborarea unui proiect multiregional in retea VIP PLUS - Voluntariat - Initiative - Profesionalism pentru calitate in serviciile de zi destinate copiilor din comunitatile vulnerabile. Proiectul a fost depus pentru evaluare la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala FRDS, in data de 30.01.2020 - participand la competitia de proiecte in cadrul Apelului - Cresterea incluziunii si abilitarea romilor , Alocarea tematică B Proiecte de dezvoltare a capacității centrelor educaționale / after-school / de zi existente, care lucrează cu un procentaj ridicat de romi . Promotorul - DGASPC Ialomita si partenerii sai, DGASPCurile Arad, Buzau si Mures si asociatia CRIPS, isi propun prin acest proiect sa raspunda nevoilor de incluziune sociala a persoanelor de etnie roma si sa contribuie la dezvoltarea capacitatii a 9 centre de zi cu peste 2/3 beneficiari romi, avand in vedere un grup tinta total de 1462 persoane, dintre care1031 persoane de etnie roma. In asteptarea rezultatelor evaluarii, consideram ca procesul de elaborare a proiectului a fost un exercitiu bun de partenariat si de invatatare pentru noi toti si ne dorim sa avem succes!
Decembrie 2019
De sarbatorile iernii 2019, echipa proiectului DAP Voluntar va doreste Craciun Fericit si un An Nou cu sanatate, bucurii si impliniri, in proiectele profesionale si personale!
Noiembrie 2019
Presedinta CRIPS, doamna Aurora Toea a fost distinsa cu premiul "Janusz Korczak" pentru Intreaga cariera dedicata protectiei drepturilor copilului
|
|
Miercuri, 27 noiembrie 2019, a avut loc la Teatrul National Bucuresti Gala anuala de decernare a premiilor pentru merite deosebite in promovarea drepturilor copilului organizata de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil FONPC. Aceste premii sunt acordate de zece ani, iar de opt ani, la initiativa Institutului Polonez din Bucuresti, poarta numele lui Janusz Korczak (1878-1942), pedagog care si-a devansat epoca prin abordarea moderna asupra educatiei copiilor.
|
Bucuria noastra este imensa, deoarece presedinta CRIPS, doamna Aurora Toea, a fost castigatoarea distinsului premiu la categoria profesionistilor care au promovat drepturile copilului in intreaga cariera. O recunoastere binemeritata a eforturilor si entuziasmului cu care premianta noastra le-a depus intr-o multitudine de proiecte CRIPS care au avut ca "fir rosu" respectarea drepturilor copilului, inca de la inceputul reformei sistemului de protectie a copilului. Au fost apreciate, prin premiul acordat, numeroase proiecte din portofoliul CRIPS - de exemplu proiecte de formare de personal de toate categoriile (directori de DGASPC, sefi de servicii, asistenti sociali, manageri de caz, educatori, personal de ingrijire etc), proiecte vizand calitatea serviciilor sociale pentru copii (elaborarea si promovarea de standarde de calitate, realizarea de ghiduri practice, pilotarea de metode inovante de empowerment), campanii de informare/ sensibilizare sau mobilizarea comunitara in interesul copilului. Si, cel mai important aspect, subliniat de doamna Aurora Toea cu prilejul acestui eveniment, este importanta formarii si dezvoltarii profesionale a celor care lucreaza/ se realationeaza cu copiii, in servicii sociale, la scoala, in institutii medicale si in alte structuri comunitare. Drepturile copilului nu se promoveaza doar prin vorbe, prin recunoasterea importantei lor, ci mai ales prin fapte, prin atitudini si practici profesionale care respecta drepturile copilului beneficiar - fiind necesare programe de formare permanent adaptate nevoilor copiilor si evolutiei serviciilor sociale.
|
|
|
|
Felicitari din partea intregii echipe, draga Aurora, ne consideram norocosi ca avem prilejul sa lucram impreuna si sa ne dezvoltam personal si organizational!
Fie ca acest premiu sa fie de bun augur, pentru presedinta noastra si pentru viitoarele proiecte CRIPS!
|
|